Jest to pomysł na obiad, bardzo dobrze smakuje z makaronem, ryżem i z kaszą. To już zależy od Was jak lubicie, dla mnie kasza z tym daniem jest rewelacyjna mieszanka 🙂

gulasz inaczej

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki oczyścić, opłukać i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać wołowinę, lekko obsmażyć około 5 minut. Dodać cebulę i pieczarki smażyć aż cebula zmięknie, potem obsypać mąką, wymieszać, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, wlać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz odsączone dwie łyżki kaparów i posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji) Przelać wszystko do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec godzinę.

strogonow

Po godzinie sprawdzić czy mięsko jest miękkie, jeżeli jeszcze jest trochę twarde, zostawić trochę dłużej w piekarniku. Smaczne danie, smacznego 🙂