Pierwszy raz zjadłam tak przygotowane aronie byłam zaskoczona. Smak super, nie ma tego dziwnego smaku aronii. Cudne. Można użyć do polania budyniu czy deserów.
Aronię umyć i wysypać na dużą blachę. posypać cukrem. Zmiażdżone goździki posypać na aronie oraz cynamon, cukier waniliowy. Sparzyć cytryny i pokroić w plastry, położyć je na aronie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C.
Piec 35-40 minut, nie mieszać. Po upieczeniu zdjąć cytryny, wlać rum i delikatnie zamieszać.
Wyparzyć słoiki i wlać gorące aronie, zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Owinąć słoiki ręcznikiem. Jak już są zimne wstawić do piwnicy.
Smak rewelacyjny. Rewelacyjny dodatek do lodów, deserów, budyni, naleśników.
Polecam bardzo.
Elwira
14 listopada, 2019 o 01:05
Dzisiaj zrobilam. Pieklam godzine. Troche taki Kompott wyszedl. Przeszkadza twarda skorka. Ani do lodow ani budyniow. Musze to jakos przerobic.
Maria Gorlik
14 listopada, 2019 o 13:56
Każdy ma inny gust. Ale szanuje Twoją opinię, dziękuje za szczery komentarz. My to naprawdę bardzo lubimy. Jak jakoś to zmienisz to napisz, chętnie spróbuje. Pozdrawiam serdecznie.