Babka gotowana to moja ulubiona babka, nigdy nie jest sucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut.
Wykonanie – do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze minutkę. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie.
Gotowanie babki – Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować to zmniejszyć gaz. Gotować babkę 1 godzinę i 20 minut.
Po ugotowaniu zaraz otworzyć formę. Poczekać 10 minut i wyjąć babkę. Dowolnie udekorować i serwować.



Husik
12 maja, 2017 o 11:03
W skladzie olejek waniliowy, w przepisie olejek migdalowy. Ktory mial byc?
Pozdrawiam
Maria Gorlik
12 maja, 2017 o 12:09
Migdałowy olejek do tej babki jest najlepszy, ale jak już dałaś waniliowy to też będzie dobrze. Czekam na wynik, pozdrawiam serdecznie.