Chciałam zrobić zrazy , ale potem sobie pomyślałam, że zrobię coś innego. Bitki w sosie mój mąż bardzo lubi więc był zachwycony.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażyć z dwóch stron aż lekko się się mięso zarumieni, dodać szalotki i smażyć przez chwilkę. Podlać lekko wodą dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone grzybki i przecier pomidorowy, pokrojoną drobno chilli. Doprawić do smaku.
Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie, uważając żeby się nie wygotowała woda. Musimy podlewać co jakich czas i przemieszać. Smażyć na niskiej temperaturze. Ja gotowałam około 1,5h, może trochę dłużej.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody, ale nie jest to konieczne . Zależy ile wody dolewacie. Ważne żeby nie gotować zbyt mocno, sos jest lepszy jak gotuje się bardzo wolno.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą, smacznego



Olga
30 lipca, 2014 o 21:28
Z jakiej czesci miesa wolowego robi sie bitki??
kuchcik8
30 lipca, 2014 o 21:44
Takie same jak na zrazy, ja tak właśnie kupiłam, ale zmieniłam zdanie i zrobiłam te bitki. Pozdrawiam