Jest to mój wypróbowany i często pieczony chlebek. Można dodać trochę więcej mąki razowe, ale wtedy zmniejszyć ilość białej mąki.
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wlać ciepłą wodę, olej, roztopione masło,wymieszać.
Zagnieść dokładnie ciasto na gładką masę, ugniatać 10 minut. Wrzucić ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia.
Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
– reszta jak wyżej
Formę do pieczenia chleba wysmarować oliwą, obsypać mieszanką ziaren. Włożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać górę, lekko posmarować oliwą z oliwek i obsypać makiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190 C, godzinę. Chleb jest upieczony gdy góra jest twarda i chrupiąca. Wyjąć chleb z formy i położyć na raszkach od odparowania i ostygnięcia.
Chleb jest pycha.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.