Pyszny indyjski chlebek, zawsze wychodzi. Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny. Super dodatek do zupki tajskiej, curry, hinduskich dań.Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Wykonanie – przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia do miski. Jajko z mlekiem wymieszać , dodawać powoli mąkę. Wszystko dobrze wyrobić , rękoma. Na stolnicę wyłożyć ciasto, zrobić dołek i dodać olej, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę, ciasto musi odpocząć.
Wyciągnąć cisto z folii i zagnieść rękoma przez chwilkę. Do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.
Podzielić ciasto na 6 części, spłaszczyć, przykryć lnianym ręcznikiem. Zostawić na kolejne 15 minut. Rozgrzać grill.
Ugnieć każdy kawałek ciasta i uformować chlebki. Na każdy kawałek położyć pokrojone kawałki chilli i zioła, lekko przydusić. Można je tylko lekko posmarować oliwą z oliwek i obsypać posiekaną kolendrą lub pietruszką albo zupełnie bez niczego.
Na zdjęciu mam całe chilli , tylko do dekoracji. Nie dodałam chilli, ponieważ ten chlebek był dodatkiem do zupy tajskiej, która byłą bardzo ostra.
Pieczenie – włożyć chlebki do nagrzanego piekarnika do 240 C, góra i dół lub grill i dół. Piec jedną minutę z jednej strony, i z drugiej strony następną minutkę. Muszą podczas pieczenia powstać napuchnięte bąble 🙂 Nie piec zbyt długo bo będą twarde. Jak już nabiorą lekkiego koloru i bąbelki przewrócić na drugą stronę.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki na chlebki, zamknąć naczynie, interwał, czas 2 minuty
- wyjąć ciasto z naczynia, włożyć do worka foliowego i zostawić na godzinę
- wyjąć z worka i zagnieść kilka razy ciasto rękoma
- uformować wałek i podzielić na 4 cm kawałki, spłaszczyć i uformować chlebki
- reszta jak wyżej.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.