To ciasto to  bomba kaloryczna, ale cóż czasami warto sobie umilić życie. Jest pyszne , lekko wilgotne, podane z sosem czekoladowym to już poezja 🙂 Wszyscy byli zachwyceni.

czekoladowe ciasto z buraczkami

Buraczki ugotować , ostudzić i potrzeć na małych oczkach, odstawić.

brownies

Ciasto – na garnek z parującą wodą położyć miseczkę włożyć do niej pokruszoną czekoladę i kostkę masła, zmniejszyć gaz tak żeby ciągle woda parowała. Wszystko musi się roztopić i dokładnie połączyć, co chwilkę mieszać. Jak już czekolada i masło się roztopi zdjąć z pary i odstawić do lekkiego  przestudzenia.

wilgotne ciasto czekoladowe

W tym czasie jak czekolada stygnie ubić jajka z cukrem na kremową puszystą masę, dolać letnią masę czekoladową, ciągle mieszając dolewać bardzo powoli. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Mocno czekoladowe ciasto

Teraz dodać buraczki, wymieszać ciasto na niskich obrotach, dodać rodzynki.

Pieczenie – ciasto wylać do formy o wymiarach 30×20 cm i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut. W środku musi być lekko mokre, nie można wysuszyć ciasta bo to już nie będzie to samo.

ciasto czekoladowe z sosem czekoladowym

W przepisie, który dostałam ciasto polane było sosem czekoladowym, mniam. Przepis jest na moim blogu – Sos czekoladowy

ciasto czekoladowe

Pycha.