Zrobiłam dzisiaj curry z indykiem , do takiego dania super pasują takie pity. Można je również zrobić jako dodatek do różnych zup, mięs, grilowanego mięsa, sałtek itp. Są bardzo dobre, warto je spróbować zrobić, polecam 😉

domowa pita

Drożdże wsypać do dużego kubka, dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ( ugnieść )ciasto na gładką i błyszczącą masę. Odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podrośnie uformować wałek i pociąć na 8 równych części, spłaszczyć i uformować podłużne pity. Posmarować oliwą z oliwek, można posypać posiekaną kolendrą, pietruszką lub innymi ziołami, obsypać drobno posiekaną papryczką chilli lub czosnkiem albo grubą solą morską. To już zależy od upodobań. Przykryć bawełnianą ścierką i zostawić na chwilkę do ponownego wyrośnięcia.

pita

Nagrzać piekarnik do 230C i piec 10-15 minut lub do momentu, aż lekko zbrązowieją.

Zostawić pity na raszkach do ostudzenia. Są pyszne, polecam

Thermomix – do naczynia wsypać drożdże, dodać cukier, sól, 1 łyżkę mąki i wlać letnią wodę. czas 2 minuty/37C/obroty 2

zostawić na chwilkę do wyrośnięcia

– dodać mąkę, 3 minuty/naczynie zamknięte/interwał

Reszta jak wyżej