Mam winogrona od znajomych, w tym roku obrodziły. Nie były duże ale bardzo słodkie, nie mogłam się opanować, żeby ich wszystkich nie zjeść 🙂

dżem

Jest z tym trochę pracy, ale chciałam Wam pokazać że tak też można przygotować taki dżem, jest pyszny. Winogrona umyć odcedzić, obrać z gron. Każdy owoc winogrona, za pomocą dwóch palców zdusić i wycisnąć środki z nasionkami. Oddzielnie położyć do miseczek środki z pestkami  i skórki.

dżem z winogron

Dżem z winogron bez pestek

Do garnuszka wrzucić masę z pestkami winogron i gotować na małym ogniu 15 minut. Potem wylać na sitko i przetrzeć masę , suche pestki wyrzucić. Sok zlać do garnuszka i dodać skórki z winogron, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu co chwilkę mieszając, aż masa zgęstnieje.

powidła winogronowe

Dżem wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić , odwrócić słoiczki do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Po 60 minutach odwrócić słoiki i znowu przykryć ręcznikiem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.

domowy dżem z winogron

Trochę z tym zabawy, ale jest pyszny.