Uwielbiam kaczkę, jest to bardzo prosty sposób przyrządzania kaczki , ale zawsze niezawodny.

Kaczkę oczyścić, doprawić solą, pieprzem obsypać majerankiem w środku też. Włożyć tak przygotowaną kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia. Jabłko oskrobać i pokroić w kawałki, poukładać naokoło kaczki.

tradycyjna kaczka

Dodać kilka grzybków suszonych, lekko skropić wodą i zamknąć naczynie.

Pieczenie – włożyć kaczkę do piekarnika nagrzanego do 220C i piec godzinę.  Otworzyć naczynie polewać kaczkę lekko wodą i piec dalej bez przykrycia, żeby kaczka pięknie się zarumieni. Jak już będzie zarumieniona odtworzyć naczynie i piec aż kaczka z drugiej strony też się również zarumieni. Moja kaczka była bardzo duża, jak jest mniejsza to pieczemy krócej.

kaczka pieczona

Kaczkę kroimy na kawałki , podawać z ziemniakami lub jak ja z pampuchami( czyli kluski na parze ) Przepis na papmuchy patrz tu Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów

Sos zagęszczamy małą ilością mączki ziemniaczanej, albo wcale.  Polać pampuchy sosem.

ulubina kaczkakaczka pieczona w całości

Bardzo prosty sposób, ale ja go lubię najbardziej. Tradycyjna kaczuszka, mniam.