Tego ciasta chyba nie trzeba reklamować, jedynie co nowe to truskawki. Myślę że fajnie to razem pasuje.

karpatka

Wykonanie ciasta –  Do garnka wlać wodę, dodać masło i zagotować masę. Wsypać mąkę i szybkimi ruchami mieszać, cały czas trzymać garnek na ogniu. Masa jest gotowa jak powstanie gładka błyszcząca masa, która odchodzi od boków garnka. Zdjąć z ognia i zostawić aż ostygnie.

Do zimnej masy dodać jajka i zmiksować na gładką masę. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, piec w tej samej wielkości blaszce dwa ciasta.

karpatka

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać  nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia.

ciasto z budyniem

Wykonanie kremu – do garnka wlać  2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową. Zagotować. W dużym kubku wymieszać obie mąki i jajko oraz żółtka, zalać pozostałym mlekiem. Dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek i wszystko dokładnie się połączyło. Jak już mleko będzie się gotowało wlać masę jajeczną i zagotować. Cały czas mieszać. Masa musi zgęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.Zdjąć budyń z ognia i ostudzić.

Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie wymieszać.

Truskawki umyć i osuszyć. Oderwać szypułki.

krem karpatkowy

Składanie ciasta – na pierwsze ciasto rozłożyć krem i obłożyć truskawkami. lekko je przydusić. Przykryć drugim ciastem. Na koniec obsypać cukrem pudrem.