Przepis ten jet od mojej mamy. Powiem nieskromnie że jest to kaszka która smakuje mi najlepiej. Nigdy nie jadłam lepszej. Jajka powodują, że jest puszysta i pyszna.
Wykonanie – mleko zagotować, jak już zacznie się gotować dodać kaszę manną, ciągle mieszać, Gotować do momentu, aż kaszka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek, ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć na puch dodać cukier.
Do żółtek dodać po łyżce ciepłej kaszki i mieszać, (około 3-4 łyżek ciepłej kaszki) Teraz już można dodać rozmieszane żółtka do pozostałej kaszki. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Włożyć do miseczek i polać dowolnym sokiem, udekorować owocami.
Ja mam jagody, które uwielbiam. To jest pychotka 🙂
Tak robiła moja mama jak byliśmy mali , a ja robię tak do dzisiaj.
Polecam
kuchcik8
15 października, 2013 o 12:34
Cieszę się że smakowała, pozdrawiam