Znalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki.
Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać porcję jajek.Rozlać masę jajeczną na całej patelni. Smażyć tak długo aż masa pozwoli się przewrócić. Podczas smażenia lekko podważyć boki i wstrząsnąć patelnią, żeby oderwać naleśnik od patelni. Z drugiej strony smażyć już krócej. Smażą się szybko i łatwo się je przewraca.
Zdjąć naleśnik z patelni, zwinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w cienkie paseczki. Jest inna propozycja kluseczek.
Możliwości podania takich kluseczek czy naleśników są różne. W kolejnych przepisach podam Wam moje propozycje.
Z tej porcji otrzymacie 2-3 naleśników.
juliascooking
22 czerwca, 2017 o 15:03
Bardzo ciekawy pomysł! Kocham takie dania.
https://julias-cooking.com/