Uwielbiam łososia, pyszny obiad i bardzo łatwy do przygotowania.
Łososia umyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego położyć połowę masła, pokrojonego w kawałki na to łosoś. Skropić cytryną według uznania.
Na górę na łososia położyć kawałki pozostałego masła. Koperek drobno pokroić, posypać łososia.
Zrobiłam łososia z ziemniakami zapiekanymi razem z łososiem. Młode ziemniaki umyć bardzo dokładnie za pomocą szczoteczki. Lekko nakłuć. Obsypać ziołami, ja dodałąm świeże oregano.
Piekarnik nagrzać do 200C, jak już piekarnik jest nagrzany wyłożyć ziemniaki na blachę, skropić lekko olejem.
Piec 15 minut. Po tym czasie włożyć na blachę naczynie z łososiem, przykryć łososia folią aluminiową.
Piec następne 20 minut, pięć minut przed końcem zdejąć folię.
Sprawdzić czy jest wszystko dopieczone, ułożyć na talerze, posypać koperkiem. Polać wszystko powstałym sosem z łososia.
Smacznego






Leszcz
20 września, 2014 o 15:33
bardzo smaczne :))))))))))))))))
kuchcik8
20 września, 2014 o 16:06
Dziekuje, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam