Uwielbiam łososia, pyszny obiad i bardzo łatwy do przygotowania.
Łososia umyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego położyć połowę masła, pokrojonego w kawałki na to łosoś. Skropić cytryną według uznania.
Na górę na łososia położyć kawałki pozostałego masła. Koperek drobno pokroić, posypać łososia.
Zrobiłam łososia z ziemniakami zapiekanymi razem z łososiem. Młode ziemniaki umyć bardzo dokładnie za pomocą szczoteczki. Lekko nakłuć. Obsypać ziołami, ja dodałąm świeże oregano.
Piekarnik nagrzać do 200C, jak już piekarnik jest nagrzany wyłożyć ziemniaki na blachę, skropić lekko olejem.
Piec 15 minut. Po tym czasie włożyć na blachę naczynie z łososiem, przykryć łososia folią aluminiową.
Piec następne 20 minut, pięć minut przed końcem zdejąć folię.
Sprawdzić czy jest wszystko dopieczone, ułożyć na talerze, posypać koperkiem. Polać wszystko powstałym sosem z łososia.
Smacznego
Leszcz
20 września, 2014 o 15:33
bardzo smaczne :))))))))))))))))
kuchcik8
20 września, 2014 o 16:06
Dziekuje, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam
MałaMi
14 października, 2014 o 10:59
wygląda smakowicie ! robie dzisiaj !:)
kuchcik8
14 października, 2014 o 12:59
Mam nadzieje ze będzie smakowało , pozdrawiam
ona_antyhumana_hoza41
14 października, 2014 o 14:26
Polecam wersję lajt: cukinia zamiast ziemniaków i trochę oliwy z pestek winogron zamiast masła!
kuchcik8
14 października, 2014 o 14:36
Muszę też tak spróbować, lubię eksperymentować. Pozdrawiam
ancer11
3 listopada, 2014 o 21:00
Rewelacja, pyszne, ja pyreczki kroje w plastry…tez jest super!!!
kuchcik8
3 listopada, 2014 o 21:01
Dziękuję, pozdrawiam
skwarekdokucharek
13 lutego, 2015 o 15:18
Naczynie posypałem grubą solą bez masła, które położę na górę łososia jak się upiecze. Teraz CZEKAM
kuchcik8
13 lutego, 2015 o 15:23
Super pimysł, smacznego
skwarekdokucharek
13 lutego, 2015 o 17:58
Wyjedzone, wylizane naczynie chrupiącą bułką.
Wytopiony tłuszcz pychota, ale odbija się
wspomnieniem bardzo łososiowym, jutro więc
łosia położę na grubej soli, plasterkach cytryny lub
limonki, koperku i grubo tłuczonym zielonym pieprzu.
kuchcik8
13 lutego, 2015 o 20:09
Muszę zrobić w ten sam sposób. Pozdrawiam
skwarekdokucharek
16 lutego, 2015 o 17:23
Tym razem łosoś wyszedł raczej duszony niż pieczony, ale za to w lekkostrawnym sosie cytrynowo-koperkowym. Na dno naczynia gęsto ułożyłem cienkie plasterki cytryny, koperek z łodygami, gruba sól i pieprz, to wszystko zalane jeszcze sokiem z cytryny. Łososia ( ok 1,3 kg ) oskrobałem z łuski, osuszyłem i włożyłem – lekko osolone z wierzchu i mocno posypane koprem kawałki – ciasno do naczynia, które szczelnie zakryłem folią i tak 2 godziny czekał w lodówce na swoją kolejkę do piekarnika.
Nawet nikt nie zauważył, że zjedliśmy go ze skórą, rozpłynęła się pod językiem.
Do smarowania polecam coś w rodzaju dżadżyka, czyli serek mascarpone z tartym chrzanem, sokiem z limonki, utartymi świeżymi ogórkami, solą, pieprzem i garścią koperku.
Wyszło delikatne i nie odbija się ŁOSOSIOWYM TRANEM.
kuchcik8
16 lutego, 2015 o 21:21
Muszę go zrobić w taki sposób. Bardzo dziękuję za pomysł. Brzmi smakowicie. Pozdrowienia.
kasiaa
17 marca, 2015 o 18:54
PYSZNE!!!
kuchcik8
17 marca, 2015 o 19:02
Dziękuję, cieszę się bardzo, pozdrawiam
stach
5 stycznia, 2016 o 20:37
Proste i pyszne
kuchcik8
5 stycznia, 2016 o 20:40
Dziękuję za komentarz. Łosoś zawsze jest niezawodny i zdrowy. Pozdrawiam
Karol
7 czerwca, 2022 o 11:32
Łosoś nie jest zdrową rybą
Maria Gorlik
8 czerwca, 2022 o 09:10
To zależy jakiego pan kupi. Pozdrawiam
Renka
14 stycznia, 2018 o 15:31
Super przepis. Już nie raz, tak przygotowany łosoś, gościł na moim stole. Ryba rozpływa się w ustach.
Maria Gorlik
14 stycznia, 2018 o 16:24
Bardzo się cieszę że anakowało, pozdrawiam serdecznie
Ania
20 kwietnia, 2019 o 16:25
Pyszne danie! Nawet dzieci się zajadały 🙂
Maria Gorlik
20 kwietnia, 2019 o 17:14
Miło mi, fajnie jak komuś smakuje. Pozdrawiam
Ania
20 kwietnia, 2019 o 16:25
Nawet dzieci się zajadały 🙂
Maria Gorlik
20 kwietnia, 2019 o 18:54
Hurra. 🙂