Domowy makaron to mistrzostwo świata, smak super. Żaden kupny nie dorówna w smaku. Zrobiłam ten makaron do rosołku, polecam. Trochę z tym pracy , ale czasami warto spędzić w kuchni trochę więcej czasu 🙂 Rodzina będzie zachwycona

makaron jajeczny

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i dodać roztrzepane żółtka, sól, ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dokładnie, musi być błyszczące i elastyczne. Bardzo pomocna jest maszynka do robienia makaronów, tak cienkie nitki bez maszynki nie da się zrobić, tylko szersze paski. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki i najpierw ciasto przepuścić przez końcówkę do robienia płatów makaronowych, odłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat stołu, zostawić do lekkiego obsuszenia. Następnie przepuścić przez przystawkę do krojenia makaronu na nitki.

makaron z samych żółtek makaron nitki

Przed włożeniem płatu ciasta do przystawki,posypać go lekko mąką. Wycięte nitki makarony powiesić lub położyć do lekkiego osuszenia, znowu lekko obsypać mąką.

Dopiero teraz można gotować makaron w osolonej wodzie, makaron gotuje się bardzo szybko. Jak makaron wypłynie na powierzchnię, gotuj dosłownie kilka sekund i gotowe. Makaron przelać przez sito i gotowe.

makaron z jajek

Ważne jest żeby makaron przed gotowaniem był lekko przesuszony, w przeciwnym razie będzie się sklejał i wygląd nie będzie taki jak być powinien.

pyszny makaron

Suchy makaron można przechowywać w zamkniętym pudełku, ale tylko w lodówce.