Dzisiejszy obiad, najadłam się jak … aż ciężko się ruszyć. Pyszny, polecam. 

Kiedyś robiłam w podobny sposób, ale z kupnego sosu Ajvar. Dzisiaj wykorzystałam sos zrobiony wcześniej przeze mnie i zaprawiony w słoiczki. Jest na moim blogu, patrz tu  Ajvar, pyszny sos    Jeżeli nie masz tego sosu to można go wszędzie kupić. Jest to mój pomysł na obiad, wykorzystałam wszystko co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie.

indyk w sosie ajvor

Wykonanie – mięso z piersi indyka, naciąć. Zrobić głęboką kieszonkę, rozbić tak żeby mięso było cieńsze. Przyprawić solą, ziołowym pieprzem, ostrą papryką, suszoną bazylią. Posmarować sosem ajvar. Do środka włożyć pokrojoną w plastry mozzarellą, i listki świeżej bazylii.

Indyk inaczej, pieczony w piekarniku

Zamknąć kieszonkę z mięsa i zabezpieczamy patyczkami koktajlowymi. Zapobiegnie to wypłynięciu mozzarelli. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i kładziemy mięso. Smażyć szybko na złoty kolor razem z pieczarkami. Pieczarki posolić i posypać suszoną bazylią.

piersi z indyka w aromatycznym sosie ajvar

Jak już mięso jest ładnie zarumienione, zdjąć z patelni i położyć w żaroodpornym naczyniu.

indyk

Na patelnię wylać resztę sosu ajvar i śmietanę. Dokładnie wymieszać, podgrzewając, dodać drugą mozzarellę drobno pokrojoną i kilka liści bazylii.

Wylać sos do naczynia z mięsem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 30-40 minut.

roladki indyka w sosie ajvar

Sos jest pyszny i aromatyczny, idealnie smakuje z ugotowanym ryżem. A mięsko …. sami zobaczcie …

Można również podać z makaronem.

roladki z indyka

Polecam na niedzielny obiad. Smacznego