Przepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam.  Z tej porcji wyszło mi 23 minicalzone.

Pierożki pieczone

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek.  Wlać do dołka letnią wodę i dodać niecałą łyżkę smalcu, sól, wsypać suszone drożdże. Dokładnie ugnieść ciasto na gładką, sprężystą, lśniącą masę. Uformować kulkę, włożyć ją do lekko natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, sól,dodać niecałą łyżkę smalcu, czas 4 minuty, naczynie zamknięte, interwał

– zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu i pozostawi do lekkiego wyrośnięcia

– reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta

Pierożki do barszczu

W tym czasie przygotować farsz – cebulkę posiekać, pieczarki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę razem z pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak już woda z grzybów wyparuje to zdjąć patelnię z ognia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, rozgnieść widelcem i dodać do masy z grzybami. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnioną mozzarellę. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny.

Calzone

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną lekko mąką i rozwałkować ciasto. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 2-3 mm. Za pomocą wycinaczki lub dużego kubka wyciąć kółka.

Na każdym położyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Są pyszne, idealne do barszczu i nie tylko. Polecam