Co roku robię takie jabłka. Jak mam ochotę na szarlotkę lub inne ciasta z jabłkami schodzę do piwnicy i szarlotka w krótkim czasie  jest gotowa.

mus jabłkowy

Dwa lub trzy duże jabłka obrać, wyciąć środki z nasionkami i pokroić w krostę, skropić sokiem z cytryny.

Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać troszeczkę wody żeby było przykryte dno i wrzucić pokrojone jabłka. Gotować cały czas mieszać aż do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodajemy cukier i chwilkę jeszcze gotować , żeby cukier się rozpuścił. Każdy musi sam ocenić ile cukru dodać, to zależy jakie kwaśne są jabłka. Czasami nawet nie trzeba  dodawać cukru, bo niektóre jabłka są bardzo słodkie.  Gotowanie jabłek aż do rozgotowania trwa  różnie w zależności od twardości i gatunku jabłek. Jak już mus jest gotowy wrzucamy kostki jabłek, zamieszać i włożyć do czystych słoiczków, zakręcić. Gotować słoiczki 10 minut od zagotowania się wody.

Tak  przygotowany mus będzie wspaniały w zimnie.

Wtedy jabłka są drogie i smak już nie taki jak w lecie.

Życzę udanych wypieków z takimi jabłuszkami.