Te naleśniki nazwałam amerykańskie, ponieważ wyglądają podobnie. Jednak są wykonane z innych składników, użyłam sody i jogurtu. Natomiast amerykańskie są na mleku i proszku do pieczenia.

Z tej porcji usmażyłam takie 4 naleśniki.

naleśniki amerykańskie

Wykonanie ciasta– do dużej miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, sodę, sól, cukier. Dodać jajko, jogurt i wszystko za pomocą miksera wymieszać na gładką masę.

naleśniki

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, zmiksować czas 10 sekund, obroty 6
  • reszta jak niżej

Odstawić ciasto na 5 minut, żeby odpoczęło.

Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Następnie zmniejszyć temperaturę, wlać ciasto dosyć dużą porcję. Nie rozlewać ciasta na całą patelnię, tylko drugą stroną łyżki lekko rozprowadzić ciasto. Wielkość tych naleśników jest mniejsza troszeczkę od śniadaniowego talerzyka.

Smażyć na małym ogniu do momentu aż będzie można naleśnik przewrócić. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób. Naleśniki mocno urosną i staną się puszyste.

Podawać naleśniki na gorąco z dowolnymi owocami, polane jogurtem i syropem klonowym.

Naleśniki są pyszne polecam.