Przepyszne paszteciki, robię je co roku od bardzo dawna.

Ciasto robi się bardzo prosto, wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść. Wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść . Uformować podłużne wałki i potem rozwałkować.

Thermomix, wszystkie składniki do naczynia miksującego, nastawiamy na naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty, potem wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść.

Rozwałkować ciasto i pociąć w prostokąty.

Przygotowanie farszu – cebule obrać i pokroić w kostkę

pieczarki, umyć , pokroić w kostkę

kapustę pociąć drobno

jajka ugotować na twardo, ostudzić

Cebulkę usmażyć na patelni z małą ilością oleju, jak cebula będzie lekko brązowa dodać grzyby i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Lekko posolić , nie za dużo , doprawić wszystko po ugotowaniu z kapustą. Dodać kapustę kiszoną i gotować wszystko razem 15 minut od  zagotowania. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna być pikantna. Odstawić do przestudzenia. Jajka obrać  i rozdrobnić. Dodać jajka do kapusty.

Thermomix

cebula, wrzucić cebulę do naczynia miksującego, czas 6s, prędkość 5 , wyjąć i odstawić

pieczarki wrzucić do naczynia miksującego, czas 6sek, prędkość 6, wyjąć i odstawić

kapusta 12 sek, prędkość 7, po zmiksowaniu dodać do naczynia miksującego cebulę i pieczarki. Ustawić thermomix prędkość 2, wsteczne, 100C czas 15 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić pieprzem i solą według uznania. Masa powinna być pikantna. Dodać poduszone na drobno jajka.  Wszystko dokładnie wymieszać.

Na rozwałkowane ciasto położyć masę z kapusty, i zawinąć, dłuższe końce lekko skleić. Sklejona warstwa , powinna być na dole.

Tak przygotowane ciasto z farszem pociąć w mniejsze kawałki, posmarować białkiem.

paszteciki pyszne z kapustą kiszoną i grzybami

Pieczenie – tak przygotowane paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C  i pieczemy pół godziny, albo do czasu jak będą złoto brązowe. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Można je zamrozić, przed podaniem proponuję podgrzewać w piekarniku lub w kombiwarze. W mikrofali stracą swoją chrupką konsystencje. Robię je od wieków. Są pyszne.

paszteciki wigilijne, super

Wesołych Świąt