Czas na rabarbar, sezon się zaczął. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, jest pyszne.
Ciasta kruche – do miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, jajko i masło. Szybko zagnieść, potem rozwałkować i wyłożyć ciastem formę. Potrzebna będzie duża forma, użyjcie formy do biszkoptów, lub jak ja do tarty ale musi być duża. Nakłuć dno ciasta widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz 7 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na bok do przestudzenia.
Thermomix – wszystkie składniki wrzuć do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
Nadzienie thermomix
- jajka ubić z cukrem, nałożyć motylek, czas 3 minuty , obroty 3
- po 3 minutach nastawić czas na 2 minuty, obroty 3 i powoli wlewać śmietanę
- zdjąć motylek, dodawać po łyżce ugotowany, przestudzony budyń, obroty 3, czas 2 minuty
Nadzienie:Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale nie dodawać cukru. Wylać ugotowany budyń ta talerz i zostawić do przestudzenia. Umyć i pokroić w kawałki rabarbar, 4 jajka z cukrem ubij na puch. Następnie powoli dolewać śmietanę cały czas mieszając. Teraz czas na budyń, dodawać go po łyżce do masy jajecznej cały czas szybko mieszając. Masa będzie rzadka , wylać masę na ciasto kruche i położyć na górę pokrojony rabarbar, lekko go przydusić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 50-60 minut
Ciasto powinno lekko zbrązowieć i co najważniejsze – jak lekko przydusicie nadzienie musi być sprężyste, wrażenie jak ugotowany budyń. Pod koniec pieczenia radzę sprawdzić, jeżeli przy dotyku będziecie czuli że jest płynne, trochę przedłużyć czas pieczenia, łatwo to rozpoznać.
Cudne delikatne ciasto, rabarbar nadaje lekko kwaskowaty smak.
Smacznego
gin
28 kwietnia, 2014 o 16:14
Mmm, wygląda pysznie 🙂
Kocham rabarbar 🙂
kuchcik8
28 kwietnia, 2014 o 17:01
Ja też uwielbiam, tak dużo można z niego wyczarować. Pozdrawiam
Tarta budyniowa z rabarbarem | mada w kuchnimada w kuchni
29 sierpnia, 2015 o 21:33
[…] Jest piękna, to fakt. Jak to tarta. Ale jak dla mnie – zbyt budyniowata, a przez to za mało owocowa. Może jestem wybredna, ale tarta powinna zachwycać. Wyglądem, smakiem i zapachem. A ta jest tylko ładna. Dla mnie to zdecydowanie za mało. Inspiracja. […]
kuchcik8
30 sierpnia, 2015 o 00:18
Dziękuję za komentarz, o smaku się nie dyskutuje. Szanuję Twoją opinię. Każdy lubi inaczej. Jak w nazwie napisałam to jest tarta budyniowa więc smak budyniowy musi być Pozdrawiam