Wykonanie banalnie proste, szybkie w wykonaniu a co najważniejsze pyszny. Nawet osobom które uważają że nie umieją piec ten sernik na pewno się uda i może to będzie początek przygody z pieczeniem ?
Jogurty zmiksować na średnich obrotach, dodać po jednym żółtku, dodając w odstępach co jakiś czas. Następnie dodać proszek budyniowy i olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę wysmarować masłem, rozłożyć herbatniki, posmarować dowolnym dżemem i wylać masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić sernik w blaszce do ostygnięcia, dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć.
Do środka można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową, ale to już zależy od upodobań.
Można serniczek u góry polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.



An etka
26 sierpnia, 2015 o 20:00
Proszę podać wymiary blaszki.
kuchcik8
26 sierpnia, 2015 o 21:10
Użyłam blaszki o wymiarach 40×25, jeśli użyjesz mniejszej będzie wyższy. Pozdrawiam