Naprawdę rewelacyjny sos, można go użyć do pizzy, makaronów, na chlebek. Można go użyć jak kto chce, jest naprawdę dobry. Ten sos poleciła mi moja siostra, ona dostała ten przepis od swojej szwagierki też Małgosi. Dziękuję.
Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić na małe kawałki. Cebulki obrać i pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i posiekać i wszystko razem wrzucić do dużej miski. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin.
Do garnka dodać cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować.
Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać przygotowany wcześniej sos z octem i przyprawami. Gotować cały czas mieszając 30 minut.
Zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę.
Przygotować słoiczki i napełnić sosem. Wstawić słoiczki do garnka wyłożonego szmatką i postawić słoiczki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotować 30 minut
Sos jest pyszny, polecam.
Alicja
wrzesień 22, 2017 o 16:31
WYSMIENITY !!!! wlasnie skonczylam robic , sloiczki juz sie pasteryzują :*
Maria Gorlik
wrzesień 22, 2017 o 16:39
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie.
Andzia
październik 13, 2020 o 11:54
A co z czosnkiem, bo w opisie wykonania go brak?
Maria Gorlik
październik 13, 2020 o 16:59
Pozdrawiam, już napisałam.
Bozena
sierpień 31, 2021 o 13:30
Pyszny gesty cudowny smak.dziekuje Pozdrawiam
Maria Gorlik
wrzesień 1, 2021 o 20:15
Super, cieszę się. Pozdrawiam
Edyta
wrzesień 22, 2021 o 14:09
W spisie składników jest koncentrat pomidorowy, a w opisie przecier. To co ma być? Czy obojętnie?
Maria Gorlik
wrzesień 26, 2021 o 20:05
PROSZĘ DODAĆ KONCENTRAT.Pozdrawiam