Pyszna szarlotka z puszystą pianką. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich.
Włożyć do miski masło, żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wszystko dobrze zagnieść. Ciasto uformować w płaską kulę i włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówki na godzinę.
Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4 . Więkaszą część ciasta pokruszyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć potarte jabłka.
Teraz czas na białka, ubić białka na sztywną pianę . Jak już białka są sztywne podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Tak przygotowane białka rozłożyć na jabłkach.
Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta.
Nagrzać piekarnik , piec ciasto w 180 stopniach, około 40- 45 minut.
Szarlotka znika w mgnieniu oka.
Smacznego
Madzia
27 listopada, 2013 o 15:44
Dzisiaj zrobiłam i SZARLOTA ta wyszła przepyszna!! oczywiście z bitą śmietaną 🙂 P O L E C A M!
kuchcik8
27 listopada, 2013 o 17:17
Dzięki za komentarz, , wpadnę na kawałek,, tylko potrzebuję 25 godzin, ale co to jest jak się ma ochotę na kawałek placka i filiżankę kawy.