Pyszna szarlotka z puszystą pianką. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich.

Włożyć do miski masło, żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wszystko dobrze zagnieść.  Ciasto  uformować w płaską kulę i włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówki na godzinę.

szarlotka z pianką

Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4 . Więkaszą część ciasta pokruszyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć potarte jabłka.

szarlotka z masą białkową

Teraz czas na białka, ubić białka  na sztywną pianę . Jak już białka są sztywne podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Tak przygotowane białka rozłożyć na jabłkach.

szarlotka z pianką

Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta.

Nagrzać piekarnik , piec ciasto w 180 stopniach, około 40- 45 minut.

 

Szarlotka znika w mgnieniu oka.

Smacznego