Uwielbiam tą zupę chociaż przepis dostałam dawno temu. Bardzo często gości na moim stole. Dziękuję ciociu i czekam na więcej takich przepisów.

Zupa serowa

Na patelni obsmażyć drobno pokrojony boczek wędzony. Zdjąć go z patelni i dodać do garnka w którym będziecie gotować zupę. Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć razem z mięsem mielonym i drobno pokrojonymi pieczarkami.

Do garnka wlać wodę i dodać kostki rosołowe. Jak mięso jest już lekko zarumienione dodać je do wywaru.

Wypłukać patelnię małą ilością wody i wlać wszystko do garnka.  Dodać  przecier pomidorowy, kukurydzę, pokrojony por, suszone zioła, gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.  Gotować na małym ogniu, kilka minut.

W śmietanie rozmieszać serki topione, powoli dodawać pół szklanki ciepłego wywaru, ułatwi to rozmieszanie. Najlepiej rozmieszać blenderem. Wlać wszystko do zupy, zagotować i gotowe

Dostałam ten przepis do cioci  Marysi, zaskoczyła mnie wtedy bardzo tą zupą, była pyszna. Do dzisiaj jest numerem I w naszej rodzinie , Każdy jest zachwycony.