Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Ten sernik to mój ulubiony i nic trudnego do zrobienia.
Ciasto kruche – zagnieść wszystkie składniki kruchego ciasto tak, żeby się ze sobą połączyły i wyłożyć nim blaszkę. Oczywiście blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Serniki lubią nasiąkać blachą, więc wyłożenie papierem jest konieczne.
Masa serowa – żółtka, szklankę cukru pudru i cukier waniliowy ubić na puch, dodawać stopniowo po łyżce twarogu, mleko w proszku, kartoflankę zmieszaną z proszkiem budyniowym. ( tak dla jasności – do szklanki wsypać proszek budyniowy z dwóch paczek budyniu i dosypać kartoflanki do uzyskania 3/4 szklanki )
Kremówkę ubić i dodać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i powoli dodawać do ciasta i lekko wymieszać.
Ciasto wylać na ciasto kruche, musi być duża blaszka , ponieważ jest to duża porcja. Jeżeli wybierzesz formę okrągłą to radzę zrobić z połowy porcji.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 120C , 3 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pyszny sernik, uwielbiam go, jest godny polecenia.





gin
26 grudnia, 2013 o 23:35
Wygląda wspaniale, tak delikatnie 🙂
Małgosia
8 stycznia, 2014 o 23:18
NIE TYLKO WYGLĄDA , ALE I TAK SMAKUJE!!
JEST BAAARDZO DELIKATNY I PYSZNY, OSTATNIO JAK MAMY OCHOTĘ NA SERNIK TO TYLKO TEN !!!! REWELACJA PRZEPIS , POLECAM!!!