Bułeczki te zrobiłam jak dzieci mnie odwiedziły, byli bardzo zmęczeni, trasa z Polski do Anglii to bardzo wyczerpujący czas, ale dotarli szczęśliwie i bardzo szybko.

Dałam im się wyspać a ja wstałam wcześniej i mogłam przygotować bułki na śniadanie, nie musiałam się spieszyć, bułki tego nie lubią, muszą mieć czas żeby sobie spokojnie wyrosnąć.

bulki z mąki pełnoziarnistej

Ciasto – świeże drożdże pokruszyć, dodać suszone, wlać troszeczkę ciepłej wody, roztopiony miód i masło, szczyptę soli, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić dołek w środku i wlać wyrośnięte drożdże dodać nasiona, sól, ciepłą wodę,  wyrobić ciasto na gładką masę.

pyszne bułki z ziarnami

Miskę lekko wysmarować oliwą i włożyć ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość wyjąć ciasto z miski i położyć na oprószoną mąką desce. Uformować wałek i pociąć na mniejsze kawałki, potem każdy kawałek ciasta uformować na kształt podłużnej bułeczki.

bułki z ziarnami

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki, każdą naciąć u góry ostrym nożem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

bułki z pestkami dyni

Pieczenie – piec bułki w nagrzanym piekarniku  200 C przez 30-35 minut

bułki z ciemnej mąki

Automat do pieczenia chleba

Jeżeli macie automat do pieczenia chleba to wykonanie jest prostsze, do naczynia wlać ciepłą wodę, skruszyć drożdże, dodać suszone, łyżkę miodu, ziarna, masło, mąkę. Nastawić automat na normalne pieczenie i czekać aż zacznie się proces drugiego wyrastania, ja poczekałam jeszcze troszeczkę przy drugim wyrastaniu i potem wyjęłam z automatu i formowałam już bułki, reszta jak wyżej. Bardzo uważajcie żeby nie zaczął się proces pieczenia, wtedy już byłoby za późno na wyciągnięcie ciasto. Nic już wtedy nie pozostanie jak upiec chleb, który też byłby super 🙂

Thermomix

 Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, suszone drożdże, sól, miód, masło, nastawić na; czas 1 minuta, obroty 1, temp 30 C

Następnie dodać ziarenka, mąkę, nastawiamy; naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał

Dalej zostawiamy do wyrośnięcia i robimy w ten sam sposób ja wyżej.

Bułki są pyszne polecam