Pyszna drożdżówka ze śliwkami, można zrobić ją z innymi owocami.

Rozrabianie drożdży – drożdże rozkruszyć, dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, trochę ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto –  masło rozpuścić w mleku, dodać cukier, wymieszać. Lekko przestudzić. Dodać mąkę, jajka, Wyrobić ciasto na gładką masę, zostawić do wyrośnięcia.
Pieczenie – wyłożyć prostokątną formę papierem i wyłożyć ciasto, na to wypestkowane połówki śliwek, nie za dużo.  Śliwki maja dużo soku, wyszedłby zakalec.

drożdżówka

Zostawić na chwilkę do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać razem, lekko zagnieść. Pokruszyć ciasto na kruszonkę na górę drożdżówki. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180C i piec 25-30 minut

drożdżówka z owocami

Smaczna drożdżóweczka, dzięki Ilonka za przepis.