Zastanawiałam się dlaczego to ciasto zostało nazwane ” pszczółka”, żadnego miodu itp. Jest to firmowe ciasto mojej mamuśki, robimy je od wieków 🙂 i zawsze tak było nazywane, więc niech tak zostanie 🙂
To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi, bardzo długo świeże. Przechowywane w szczelnym pudełku długo będzie smakowało równie dobrze jak pierwszego dnia.
Przygotowanie wiórek: do garnuszka wrzucić masło i cukier, jak masło się roztopi dodać wiórki i smażyć, aż lekko nabiorą złotego koloru. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jak już masa jest chłodna dodać jajka i wymieszać.
Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, potem dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na górę rozłożyć przestudzoną masę z wiórek kokosowych i piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 40-45 minut.
Ciasto jest pyszne, polecam.





marcin.stanczak1@wp.pl
17 maja, 2015 o 13:37
Przydała by się jeszcze uwaga co do wielkości blachy na jakiej ma być pieczone,dla takiej mało doświadczonej osoby jak ja takie drobiazgi też są ważne.
kuchcik8
17 maja, 2015 o 13:46
Witam, oczywiście masz rację. 25×35 Może być troche większa, ale taką ja miałam. Pozdrawiam