Bardzo dobre ciasto, jadłam je u kuzynki. Delikatne, mokre ciasto kakaowe z kwaskowatym kremem śmietanowym. Przepyszne 😉
Wykonanie ciasta– masło lub palmę, cukier, połowę szklanki wody, kakao zagotować i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać kartoflankę rozmieszaną w 1/4 szklanki mleka i stopniowo dodawać mąkę,jajka, ciągle mieszając.
Pieczenie – blaszkę o rozmiarach 21 x 36, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie wylać ciasto na blaszkę.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w blaszce do lekkiego przestudzenia, następnie wyjąć i całkowicie przestudzić. Zimne ciasto przeciąć w poprzek na połowę.
Krem – masło utrzeć na gładką, lśniącą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać, jak już jest gładkie powoli dodawać śmietanę.Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, według upodobania. Krem posmarować na spodnią część ciasta i przykryć drugim.
Polewa – na garnuszku z gotującą się wodą położyć miseczkę. Pokruszyć czekoladę i wlać śmietanę. Zmniejszyć gaz i podgrzewać do momentu aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszać i uważać żeby woda pod miseczką nie gotowała się za mocno. Polewę czekoladową wylać na górę ciasta.
Grazyna
21 września, 2018 o 14:47
Dzieki , wreszcie znalazlam przepis na krem z kwasna smietana. Zawsze taki robilam ale zagubilam przepis w czasie przeprowadzki. Pozdrawiam serdecznie!!!
Maria Gorlik
21 września, 2018 o 15:43
Cieszę się , pozdrawiam serdecznie
Lucyna
13 kwietnia, 2019 o 01:55
Cieszę się że znalazłam ten przepis. Pozdrawiam
Maria Gorlik
13 kwietnia, 2019 o 17:29
Miło mi, pozdrawiam
Monika
1 października, 2019 o 14:14
Na blachę o jakich wymiarach jest przepis?
Maria Gorlik
1 października, 2019 o 15:20
Nie bardzo pamiętam, ale o ile się nie mylę to około 23 x 30 cm. Pozdrawiam i mam nadzieję że trafiłam 🙂 Teraz już staram się pamiętać o tym.
Ola
8 listopada, 2019 o 03:40
Kwaśna śmietana, czyli ile procent
Maria Gorlik
8 listopada, 2019 o 12:24
Witam, 18%, musi być gęsta. Pozdrawiam
Ania
3 marca, 2020 o 17:45
Właśnie ciasto się piecze:)
Właściwie zamiast czekolady jako polewę można ubrać troche z pierwszej części ciasta przed wystudzeniem ( masło, cukier, kakao, woda). Jak ciasto będzie już gotowe, wystarczy tylko podgrzać i smarować;)
Tak samo robię do Izaury, a czekolada taka jest jeszcze smaczniejsza.
Maria Gorlik
3 marca, 2020 o 21:29
Ja tež tak robię czasami. Pozdrawiam
Anonim
30 października, 2020 o 10:37
To jest prawdziwa wuzetka, właśnie na kwaśnej masie 😋
Maria Gorlik
30 października, 2020 o 15:51
Pozdrawiam i dziękuje
Bacha
7 kwietnia, 2023 o 17:41
Ale mi się ta masa zawsze ścina przy przedostatniej łyżce śmietany Jest jakiś patent na to Pomocy 😡
Maria Gorlik
7 kwietnia, 2023 o 22:01
Nie wiem dlaczego, może wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ? Trudno czasami doradzić u mnie wyszło super. Pozdrawiam serdecznie.