Rolada bardzo dobra, biszkopcik puszysty. Zjedzona szybciutko 🙂

Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier . Nie przerywać ubijania. Następnie dodać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, mieszać delikatnie. 3/4 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać górę.  Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Rozłożyć fantazyjnie na jasnym cieście. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, wlać białka ubijać 3 minuty, obroty3.5
  • dalej ubijać i powoli wsypywać cukier, mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 3.5
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy z białek, wymieszać kopystką.
  • ciasto podzielić 3/4 – 1/4
  • do tej mniejszej części dodać kakao i delikatnie wymieszać.

Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto położyć na lnianym ręczniku kuchennym i zwinąć. Tak zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie masy ze śmietaną –  żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać gotującą się wodą. Tylko tyle żeby się rozmieszała. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Na koniec żelatynę, wymieszać. Natychmiast rozłożyć masę ze śmietany na kajmaku.

Jak już ciasto jest zimne, delikatnie rozwinąć i posmarować masą kajmakową i rozprowadzić masę ze śmietaną. Ponownie zwinąć. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.

Posypać cukrem pudrem i gotowe.