Szparagi są pyszne w każdej postaci, dzisiaj zrobiłam z makaronem.
Szparagi oczyścić, końcówki obciąć i wyrzucić, pokroić szparagi w kawałki o długości 4cm. W garnuszku z małą ilością osolonej wody gotować szparagi. Wody powinno być tylko tyle, żeby szparagi były zanurzone w wodzie. Jak szparagi są już prawie miękkie wyjąć z wody. Górne części szparag odłożyć na bok. Wodę z szparagami dokładnie za pomocą blendera zmiksować.
Zmielona masę wrzucić do garnuszka, podgrzewając powoli dolewać śmietanę, wrzucić pociętą w podłużne paski szynkę i pozostałe szparagi, gotować na małym ogniu 1 minutę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu, zamieszać. Położyć makaron z sosem na talerze i posypać parmezanem.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.