Bardzo polecam, pycha. Ciasto kruche super, zachęcam do wypróbowania.

tarta

Wykonanie ciasta kruchego –  za pomocą miksera zmiksować wszystkie składniki używając trybu pulsacyjnego. Jeśli nie macie takiej możliwości to trzeba szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto włożyć do woreczka, spłaszczyć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki. Okrągłą formę do tary o średnicy 25 cm posmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto rozwałkować na duży okrągły kształt i położyć do formy. Również oblepić boki formy. Przygnieść dno i ponakłuwać widelcem. Nadmiar z boków obciąć i odłożyć. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.  Wyciąć okrąg o średnicy dna formy i położyć na cieście. Obciążyć grochem.  Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć groch z folią. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10 minut.

Wykonanie ciasta kruchego w thermomix

  • wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał
  •  wyjąć ciasto z naczynia, lekko zagnieść i zlepić w płaski placuszek. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na 30 minut
  •  reszta jak wyżej

tarta

Przygotowanie nadzienia – na patelni rozgrzać masło i obsmażyć boczek na chrupiąco. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć aż zmięknie. Grzyby odmrozić i przelać wodą. Odcedzić.

Na patelnię wrzucić grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby lekko się przysmażą. Śmietanę, mleko, jajka, gałka muszkatołowa zmiksować razem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Wylać wszystko na podpieczone ciasto.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na cienkie paski. Paski rozłożyć na górze tarty.

Jeśli nie macie grzybów leśnych to można użyć pieczarek lub innych grzybów. Po obgotowaniu powinniście uzyskać 450 g grzybów.

tarta

Pieczenie – Zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec tatrę 30 minut.

Pychotka, polecam