Kaszę można dodać dowolną, tylko ilość musi się zgadzać. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Wykonanie chleba w automacie do pieczenia chleba, taka maszyna to jest cudo – kaszę przelać na sitku zimną wodą pod kranem. Ugotować kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Zostawić żeby ostygła. Włożyć wszystkie składniki na chleb do maszyny i nastawić na program 1, chleb średniej wielkości i na mocno wypieczony. Pozostaje nam już tylko czekać.
Wykonanie ręczne – Drożdże, cukier, sól rozmieszać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe na gładką masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia chleba. Pukając w górę chlebka skórka musi być twardawa.
Smacznego.
Thermomix
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli, nałożyć koszyczek, wsypać kaszę do koszyczka, gotować temp. 100 C, czas 30 minut, obroty 2
- gdyby kasz była twarda dodać 5 minut gotowania
- ostudzić kaszę
- do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać czas 30 sek, obroty 5
- dodać pozostałe składniki, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- zostawić do wyrośnięcia
- ponownie wyrobić, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta
- reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.