Jest to bardzo popularny chlebek, to jest moja wersja i mój smak. Polecam.

Wykonanie ciasta – Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, sól, tymianek ,zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać olej, wyrośnięte drożdże i trochę wody. Ugniatać, podczas ugniatania dolewać stopniowo wodę. Ugnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta.

Przygotowanie masła ziołowego – masło rozetrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami  i posiekaną pietruszką. Takim masłem posmarować ciasto. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obsypać nimi ciasto.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć do miękkości. Lekko przestudzić i obłożyć nią ciasto.

Ciasto pociąć w pasy o szerokości 5 cm. Formę posmarować masłem i obsypać mieszaną suszonych ziół. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i wkładać kolejno do formy. Odstawić do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 200C i piec 30-35 minut.

Ja chlebek przed podaniem podgrzewam w piekarniku. Wtedy ser jest ciągnący, ale można normalnie podać też w wersji na zimno.

Polecam chlebek jest pyszny.

Przygotowanie ciasta w thermomix

  • wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i trochę letniej wody, temp 37C, obroty 1, czas 2 minuty
  • dodać pozostałe składniki, naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał
  • reszta jak wyżej