Nie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. 

ciasteczka

Jest to mała porcja ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję.

To jest mój  kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać 🙂

ciasteczka

Przygotowanie ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera wymieszać. następnie wysypać ciasto na stolnice i rękoma zagnieść na gładką masę. Uformować kulę.

ciasteczka

Przygotowanie ciastek w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać migdały (mogą być w skórkach)zmiksować obroty 8, czas 6 sekund
  • dodać masło, szczyptę soli,mąkę, cukier, żółtka wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał. Ciasto będzie miało konsystencję sypką
  • wysypać ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę.
  • reszta jak niżej.

ciastka

Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem.

ciastka

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 15-17 minut. Jeśli zrobicie cieńsze ciastka to piec krócej. Ciastka muszą się delikatnie zarumienić. Delikatnie zsunąć papier z ciasteczkami z blaszki i położyć do ostudzania. Gorące ciastka są bardzo delikatne. Piec następną porcję ciastek.

Ciastka są delikatne i pyszne. Polecamy z Olafkiem