To ciasto jest uwielbiane przez wszystkich w naszej rodzinie, jest pyszne.
Biszkopt -białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier. Nie przerywając mieszania dodawać co chwilkę po żółtku, mieszać już na bardzo wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy jajecznej, ale już mieszać tylko łyżką drewnianą. Masę wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem ale tylko dół, boki nie smarować i nie wykładać papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut, zawsze sprawdzić na koniec czy jest biszkopt przepieczony, używając drewnianego patyczka, jak jest czysty to biszkopt jest gotowy.
Krem budyniowo – ananasowy, z ananasów zlać sok, ze szklanki soku ugotować budyń. Wlać sok do małego garnuszka, zlać trochę do rozmieszania proszku budyniowego. jak sok się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować, ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, masło utrzeć na puch także i dodać po łyżce masy z żółtek. Na koniec dodawać masę budyniową, oczywiście po łyżce, dokładnie rozmieszać i wrzucamy odsączone i pokrojone drobno ananasy. Na zimny biszkopt rozłóż masę budyniowo-ananasową.
Masa bezowa- białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier, nie przerywając mieszania. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wylać masę na taką samą blachę w jakiej był pieczony biszkopt , na dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut. Masa musi być sucha i chrupiąca, jak beza. Jeśli uzyskacie taki efekt szybciej, możecie już wyłączyć piekarnik wcześniej. Przestudzić masę i położyć na masę budyniową.
Ciasto można polać polewą czekoladową, ja roztopiłam czekoladę, stawiając miseczkę na garnku parującą się wodą. Zawsze dodaję kilka łyżek śmietany wymieszać i polać polewą ciasto.
Możecie upiec biszkopt także w formie okrągłej i zrobić jako Tort.
Ciasto jest przepyszne polecam.
gin
22 lutego, 2015 o 13:36
Zdecydowanie pysznie wygląda 🙂
kuchcik8
22 lutego, 2015 o 13:38
To nasze ulubione, wszyscy zajadają jak tylko sie pojawi na stole.
Madzia
13 marca, 2015 o 23:05
Zrobione! Było trochę 'zabawy’ ,ale opłacało się! p.s. napisz na jak długo biszkopt do piekarnika 😉
kuchcik8
13 marca, 2015 o 23:07
Dziękuję, zaraz dopiszę, pozdrawiam
Anonim
5 października, 2017 o 10:22
Jaka duża blaszka?
Maria Gorlik
5 października, 2017 o 10:31
Zawsze zapominam napisać rozmiaru blaszki ? Teraz jestem w pracy, ale o ile pamietam to ciasto jeat na dużą blaszkę. Około 30 x 25 cmmoze być trochę mniejsza. Wtedy ciasto będzie wyższe. Kilka cm nie ma znaczenia. Ciasto jest pyszne polecam. Pozdrawiam