Następnie ciasto od mojej synowej. Był to przepis w telewizji śniadaniowej. Tylko trochę zmieniłyśmy. Ciasto super, nic nie suche a u góry chrupiące.
Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas mieszać. Następnie wlać likier, mleko, dodać skórkę pomarańczową ze sparzonej pomarańczy, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Przygotowanie polewy – białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, znowu chwilkę ubijać. Mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać w białka. Na koniec dodać płatki migdałów i ponownie delikatnie wymieszać.
Pieczenie – ciasto wylać do okrągłej blaszki, na górę wylać masę na polewę. Można jeszcze wrzucić na górę kilka całych migdałów w skórkach. Na koniec obsypać górę cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140C i piec około 1 godziny i 20 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego włożyć motylek, wlać białka i ubijać obroty 3,5 do momentu aż białka będą sztywne, wyjąć białka z naczynia i odstawić
- wyjąć motylek
- do naczynia dodać masło, cukier, szczyptę soli, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
- dodać żółtka, likier, olejek, mąkę, mleko, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty
- zdjąć ciasto z boków naczynia z pomocą kopystki i ponownie wymieszać, obroty 6, 10 sekund
- dodać ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą kołpystki
- wylać ciasto do formy
- przygotowanie polewy
- białka ubić obroty 3,5 do momentu aż białka są sztywne
- ubijać dalej obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
- dodać płatki migdałów, przesianą mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, wymieszać kopystką
- wylać masę na ciasto i obsypać całymi migdałami
- obsypać cukrem
- pieczenie jak wyżej
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.