Teraz to jest najlepszy dowód na to , że robię i testuję wszystko sama. Mam ten przepis od bardzo dawna, ale został przeze mnie zapominany.
Upiekłam ciasto w okrągłej blaszce, ale myślę że lepiej byłoby w prostokątnej i bez formowania boków. Jeśli zdecydujecie się upiec jak ja w okrągłej blaszce to ciasta na boki ułóżcie cienką warstwę. Moja wyszła za gruba 🙁 Ciasto jest pyszne, warte zrobienia, ale po małej modyfikacji. Piszę szczerze jak jest, nie robię tego ciasta drugi raz, ponieważ i tak muszę piec ciągle to nowe ciasta, a to ciasto jest naprawdę dobre.
Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku. Ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Cisto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Druga warstwa – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier. Rozłożyć masę z białek na ciasto, obsypać migdałami
Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 170 C piec 30 minut. Jak białka będą jeszcze białe i miękkie to zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 10-15 minut. Powinna powstać beza u góry. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Masa ze śmietany – żelatynę zalać odrobiną soku pomarańczowego, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Pozostały sok pomarańczowy zagotować i zalać żelatynę. Odstawić, żeby prawie zgęstniała. Co chwilkę żelatynę zamieszać.
Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier puder. Możecie go ominąć. Wlać gęstniejącą żelatynę i dodać jagody. Delikatnie wymieszać ale już tylko łyżką.
Wylać gęstniejącą masę na upieczone i zimne ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Ciasto jest przepyszne, polecam.
Słodkie okruszki
3 lipca, 2016 o 19:11
Pyszne ciasto. W sam raz do kawy lub herbaty
kuchcik8
3 lipca, 2016 o 19:12
Dziękuje, pozdrawiam