Bardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole.
Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na puch. Co jakiś czas dodawać po jednym żółtku i ciągle mieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać śmietanę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się dokładnie połączą i powstanie gładkie ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blaszkę, obsypać u góry bułką tartą.
Na cieście rozłożyć wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Rozłożyć białka na cieście.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 50-55 minut. Zimne ciasto obsypać bułką tartą.
Przygotowanie sosu – sok z wiśni zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się sosu i zagotować. Zostawić do ostygnięcia.
Podawać ciasto polane sosem wiśniowym. Polecam.
Wykonanie ciasta w thermomix
- założyć motylek, dodać białka, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
- podczas ubijania, obroty 2, wsypywać powoli cukier
- wyjąć białka i odstawić
- zdjąć motylek, dodać masło i cukier, wymieszać, czas 1 minuta, obroty 5
- dodać żółtka, wymieszać, czas 30 sekund, obroty 6
- dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, wymieszać 1 minuta, obroty 6
- zdjąć ciasto z boków naczynia, wymieszać czas 15 sekund, obroty 6
- reszta jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.