Mam już kilka przepisów na drożdżówki na moim blogu, , ale ta była tak chwalona przez wszystkich że musiałam ją zrobić. Bardzo puszysta i nie aż tak bardzo słodka.
Przygotowanie ciasta drożdżowego – mleko podgrzać, musi być letnie. Jajka, żółtka z cukrem ubić na puch. Następnie ubijając wlewać powoli ciepłe mleko. Jeszcze chwilkę ubijać. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy, sól, olej. Dodać rozpuszczone masło i ubiją masę jajeczną.
Wszystko dokładnie wyrobić na gładką błyszczącą masę. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi objętość, dodać rodzynki, ponownie lekko ugnieść ciasto.
Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście.
Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść, tworząc kruszonkę. Obsypać kruszonką ciasto.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem.
Drożdżówka pycha, dziękuję siostrzyczko.
Wykonanie w thermomix
- mleko, cukier, jajka, żółtka, ubić 5 minut, tem 50 C, obroty5,
- dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy, roztopione masło ,olej, szczyptę soli, wyrobić ciasto interwał, czas 3 minuty
- zostawić w naczyniu aż wyrośnie
- wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, ugnieść lekko, wyłożyć do blaszki. Ponownie musi rosnąć
Wykonanie kruszonki
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, obroty 9, czas 10 sekund
- obrać jabłka i pokroić w plasterki, rozłożyć na cieście
- obsypać kruszonką
Pieczenie jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.