Ten przepis jest bardzo stary, krem jest jak robiła moja mama. Teraz to ciągle tylko budyniowe. Lubię budyniowe, ale czasami lubię poprzez smak powspominać dawne czasy.

fale Dunaju z kremem

Ciasto bardzo proste, Dokładnie ubić jajka z cukrem, na puszysta masę dodać mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Teraz powoli dolewać olej ciągle mieszając. Połowę ciasta wylać do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Wylać ciasto kakaowe na białą warstwę ciasta i porozrzucać  wiśnie. Włożyć ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C , 40 minut.

ciasto kakaowe

Zostawić ciasto do ostudzenia.

Przygotowanie kremu – masło o temperaturze pokojowej , dokładnie utrzeć na puch z cukrem i cukrem pudrem, dodać żółtka i mieszać. Mleko zagotować i na chwilkę odstawić. Gorące mleko bardzo powoli wlewać do masy i bardzo szybko mieszać. Mieszać jeszcze chwilę dłużej do schłodzenia kremu.

Schłodzony krem rozłożyć na zimne ciasto i wstawić do lodówki.

ciasto z kremem

Polać krem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, musi być też schłodzona ale nie gęsta. Znowu włożyć do lodówki , i zostawić aż czekolada i krem stężeje.

Polecam, smacznego