Sezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem.
Przygotowanie ciasta – mąkę cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. jedna z nich musi być dużo większa. 4/5 do 1/5. Małą część ciasta włożyć do lodówki.
Przygotowanie owoców – agrest oczyścić, czereśnie wypestkować.
Wykonanie – dużą część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce.
Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Powoli podczas ubijania wsypywać cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać.
Pianę wylać na owoce, na górę pokruszyć resztę ciasta.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 55- 60 minut. Blaszka o wymiarach 35 x 25 cm
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.