Ciasto rewelacyjne, polecam bardzo.
Przygotowanie porzeczek – dokładnie oczyścić porzeczki, umyć i osuszyć na sitku. Suche porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić na później.
Przygotowanie ciasta – mąkę przesiać do miski, dodać schłodzone masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia. Posiekać ciasto nożem, następnie szybko zagnieść rękoma. Uformować wałek i podzielić ciasto na trzy równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie ugnieść. Ciasto musi wchłonąć kakao. Włożyć każdą porcję ciasta do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne dodawać cukier puder podczas mieszania. Następnie wsypać powoli proszek budyniowy. Na koniec podczas ubijania wlać olej. Dokładnie ubić.
Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 33 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć pierwszą część białego ciasta. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, rozrzucić 1/3 porzeczek. Rozłożyć pianę, obsypać pozostałymi porzeczkami. Na górę zetrzeć ostatnią porcję białego ciasta.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.
Smacznego.
Małgosia
19 lipca, 2017 o 22:37
ciasto tak jak pięknie wygląda -tak smakuje!!!
…….lekko kwaskowate porzeczki kontrastują z pyszną pianką
POLECAM !!!
Maria Gorlik
20 lipca, 2017 o 00:07
Dziękuje, taki komentarz to jest dodaje mi skrzydeł. Pozdrawiam
Helen G.
20 lipca, 2017 o 12:54
Piekłam ostatnio podobne ciasto, tylko z malinami, pychotka!
Maria Gorlik
20 lipca, 2017 o 13:15
Uwielbiam maliny, to musiało być pyszne. Pozdrawiam