Jest to przepis mojej mamusi, po prostu cudowna legumina. Bardzo stary przepis. Dziękuję mamcia.

Białka ubić, na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Do mocno ubitych białek dodawać powoli ubite mocno żółtka. Mieszać bardzo delikatnie drewnianą łyżką.

Przygotować żelatynę : 2 łyżeczki żelatyny zalać małą ilością zimnej wody, żeby napęczniała.

Zalać ją wrzątkiem, tylko tyle żeby można było ja dobrze rozmieszać, zostawić do ostygnięcia.

Do masy z jajek powoli dodać sok z cytryn i otartą skórkę z cytryny.

Jak żelatyna już lekko zacznie gęstnieć wlać ją do masy.

Masa gotowa, można ją przelać do pucharków, udekorować i do lodówki.

Bardzo proste i pyszne. Przypomina mi smak z dzieciństwa , a było to bardzo dawno, dawno temu 🙂

legumina

Pyszne polecam.