Lato to najlepszy czas na lody, oczywiście cały rok lubimy je jeść, ale teraz są świeże i dobre owoce co wzbogaca smak lodów.

lody

Żółtka z cukrem ubić na puch. Muszą być bardzo mocno ubite. Mleczko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzać, ale nie zagotować. Gorące mleczko kokosowe powoli wlewać do ubitych żółtek, nie przerywając ubijania. Mikser musi być włączony najszybsze obroty.

Mango obrać ze skórki i sam miąższ wrzucić do miseczki, zważyć. Musi być tyle gram ile jest w przepisie. Dodać sok z cytryny i zmiksować za pomocą blendera. Musi powstać gładka masa bez grudek.

Zmiksowane mango powoli dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na szywną pianę i delikatnie połączyć z masą, wymieszać łyżką. Wszystkie składniki lodów muszą się dokładnie wymieszać

lody

Wylać masę do pudełka plastikowego i zamknąć. Włożyć do lodówki, mieszać trzy razy co godzinę.

Wyjąć lody 15 minut przed podaniem, muszą lekko zmięknąć i nabrać delikatnej konsystencji.

Jeśli macie maszynę do robienia lodów to  przestudzoną masę wlać do mocno zamrożonej miski i miksować 30 minut. Można od razu podawać lub włożyć do pudełka i do zamrażarki.

Lody są rewelacyjne. Polecam