Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam
Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zależy tego jakiej blaszki użyjecie.
Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia. Patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta. To tylko tak dla informacji.
Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.
Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami.
Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać.
Kisiel wiśniowy – z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Sok zagotować, wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku.
Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego.
Ciasto rewelacyjne.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.