Takie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami.

tarty z owocami

Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać ciasto powiększone o wysokość boków foremek. Wyłożyć ciasto do foremek i lekko przygnieść. Każdą foremkę wysmarować tłuszczem. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby podczas pieczenia ciasto nie urosło.

tarta

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut.

Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Takie foremki można wcześniej, natomiast śmietanę krótko przed podaniem.

tarta

Przygotowanie nadzienia – Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, miąższ i nasionka laski wanilii. Delikatnie wymieszać. Dodać śmietan fix i chwilkę ubijać. Tak przygotowaną śmietanę włożyć do upieczonych foremek. Obłożyć dowolnymi owocami.

Smacznego,