Dla tych co lubią prawdziwe czekoladowe ciasto, wilgotne o bardzo intensywnym smaku czekolady, no i bez mąki.
Bardzo łatwe w wykonaniu, oddzielić białka od żółtek, żółtka ubić z cukrem na krem. Czekoladę roztopić na garnuszku z parującą wodą, lekko przestudzić.
Lekko przestudzoną masę czekoladową wlać powoli do masy jajecznej , ciągle mieszając na wysokich obrotach.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C i piecz 25 minut.
Zostawić ciasto żeby chwilkę lekko odparowało. Wyciągnąć z blachy i położyć na kuchennym płóciennym ręczniku, lekko zwinąć zaczynając od dłuższej strony .
Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie – ubić śmietanę, na koniec wsypać dwa śmietan fix, dodać wypestkowane wiśnie, wymieszać. Ostrożnie zdjąć ręcznik z rolady, delikatnie rozchylić i wysmarować kremem, ( nie rozwijamy całkowicie)rolada jest delikatna i może się lekko rozłamać. Jeśli trochę pęknie i tak tego nie widać bo górę rolady smarujemy śmietaną. Zostawić roladę na godzinę w lodówce. Rolada jest bardzo wilgotna .
Jeżeli zjecie ją w jeden dzień nie trzeba dodawać śmietan fix, wystarczy tylko dobrze ubić śmietanę. Smacznego
gin
18 maja, 2014 o 20:56
Mmm, musiało smakować cudownie intensywnie 🙂
kuchcik8
18 maja, 2014 o 21:12
Właśnie tak jak piszesz, pozdrawiam gorąco 🙂